Hvide Sande

Eva Kroning sender bøger til hele verden

Kroning Antikvarboghandel har 150.000 bøger på hylderne og flere end 32.000 på nettet.

De høje reoler står side om side og langs væggene. Det 450 kvadratmeter store lokale er fyldt med bøger, sirligt ordnet i alfabetisk rækkefølge og mad, hobby og andre emner.

Vi er på Solvej 2 i Søndervig, i Kroning International Antikvarboghandel, som Eva og hendes afdøde mand, Eric, etablerede i Lyngvig i 1982 og siden flyttede til Søndervig, hvor de også drev Søndervig Camping fra 1969 til 2001, da sønnen, Robert og hans hustru, Lise, tog over.

"Har du Harry Potter på dansk," spørger en kvinde på engelsk.

Hun er tysker, det samme er hendes veninde, som samler på forskellige sprog.

Eva Kroning kigger i sit digitale kartotek, hvor der står opført flere Harry Potter-bøger – efterfulgt af et "solgt".

"Nej, desværre," siger Eva Kroning.

TV øger efterspørgslen

Kroning Antikvarboghandel har godt 32.000 bøger liggende på nettet. Det er udelukkende danske samt specielle tyske bøger, som Eva Kroning fotograferer og registrerer på nettet – så de også kan ses på bogtorvet.net, en sammenslutning af 27 antikvariater i Danmark.

Et par henvender sig ved disken.

"Har du en bog af Karin Michaëlis," spørger kvinden.

Hun har for nylig set en udsendelse om den afdøde danske forfatter, som hjalp flygtninge under anden verdenskrig – og vil gerne vide mere.

Eva Kroning slår forfatteren op på computeren finder bogen "Mor", hun fortæller, at de skal lede efter en bog med lys ryg - og guider dem hen til reolen med "M". Snart efter forlader de antikvariatet med bogen.

"Det sker tit, når der har været noget om en bog eller forfatter i fjernsynet, så kommer folk og spørger efter den. Vi kan altid mærke, når en bog har været omtalt i fjernsynet," siger den 74-årige Eva Kroning.

Glad for antikvariatet

Hun mistede sin 82-årige mand, Eric, i februar i år.

"Vi har kendt hinanden, siden jeg var 13 år – han kørte mig hjem, da jeg blev konfirmeret", fortæller hun og smiler.

Eva Kroning fortsatte med at sende bøger ud fra antikvariatet efter sin mands død og holde åbent hver torsdag klokken 14-18 – sidste åbningsdag i år er den 24. oktober.

"Jeg er glad for at have antikvatiatet efter at have mistet min mand. Det er rart at have noget, jeg skal hver dag – jeg kan jo ikke spille golf hver dag," siger hun, smiler og tilføjer, at hun spiller golf mindst tre gange om ugen.

Selv om antikvariatet kun er åbent en dag om ugen, skal også sortere de 100 banankasser, der står på lageret med bøger, og registrere dem, inden de kommer på hylderne – samt ekspedere de ordrer, der er tikker ind på mail.

"Vi sender i snit 40-50 pakker om ugen. Men når det er efterårsferie, så er der helt stille," siger Eva Kroning, der sender bøger til folk i "hele verden".

Mest til biografier

Hun læser også selv – hver dag – eller gjorde, for siden mandens død har hun ikke fået gang i læseriet igen.

"I alle årene har Eric og jeg læst hver dag," fortæller hun.

Eva Kroning har ikke en decideret yndlingsforfatter, men Karen Blixen hører til en af dem, hun godt kan lide at læse eller læse om.

"Jeg har næsen alle bøger af hende, og jeg ønsker mig den nye "Løvinden – Karen Blixen i Afrika" af Tom Buk-Swinty til min fødselsdag, siger hun og tilføjer, at hun er mest til biografier og en krimi i ny og næ.

Fra bog til æggebakke

"Hold da op, de er kommet i mange år, de to mænd," siger hun, da to tyske kunder forlader butikken med en bunke bøger i tasken.

Dem er der mange af – gengangerne – både lokale, sommerhusejere og især tyske turister, der køber bøger til hele året, indtil det kommer på ferie igen.

Bøgerne i antikvariatet har hun hyret en mand til at køre rundt og købe op. Pæne bøger samt de sjældne og eftertragtede, som han har fået en liste over. Enkelte gange køber hun også bøger af private.

Og Eva Kroning ved præcist, hvor mange år bøgerne har stået på reolen; når hun registrerer bøgerne får de også et bogstav fra alfabetet . I øjeblikket er det A; til oktober skifter det til B.

"Bøgerne bliver ind imellem sorteret. Hvis de har stået i for mange år, bliver de fjernet fra hylderne," siger hun og tilføjer: 

"Men de bliver ikke smidt ud; de kommer ned til Skjern Papirfabrik, som laver æggebakker af dem.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify